Prima pagină » Ce trebuie să știi despre extracțiile dentare

Ce trebuie să știi despre extracțiile dentare

Extracțiile dentare sunt proceduri stomatologice frecvente care constau în îndepărtarea unui dinte din alveola dentară. Sunt recomandate atunci când dintele este afectat semnificativ de o infecție sau carie și nu mai poate fi salvat sau înaintea plasării aparatului dentar, în cazurile în care nu există suficient spațiu pe arcadă. Află din articolul de mai jos tot ce trebuie să știi despre extracțiile dentare.

Care sunt tipurile de extracție dentară?

Există mai multe tipuri de extracție dentară, în funcție de caracteristicile dintelui:

  • Extracția monoradiculară – implică îndepărtarea dinților frontali care au o singură rădăcină, cum sunt caninii, incisivii și premolarii;
  • Extracția pluriradiculară – este necesară pentru dinții care au mai multe rădăcini. În acest caz, dentistul va secționa dintele pentru a-l îndepărta ușor și pentru a preveni trauma sau fracturarea osului;
  • Extracția măselei de minte – indicată doar atunci când acest molar începe să erupă și penetrează gingia, dacă măseaua afectează ocluzia, provoacă disconfort sau împiedică alte tratamente;
  • Extracția caninilor incluși și semi-incluși – are loc atunci când aceștia erup într-o poziție nepotrivită sau nu au loc în mandibulă;
  • Extracția cu alveolotomie – chirurgia dentara care implică îndepărtarea unei secțiuni a osului alveolar pentru a facilita extracția.

Cum are loc extracția dentară?

Extracția dentară începe cu o evaluare detaliată a stării dintelui și a cavității orale a pacientului. Medicul stomatolog va recomanda realizarea unei radiografii dentare. DentArbre este un cabinet dentar in sector 2 care oferă toate serviciile necesare pentru o extracție dentară, inclusiv realizarea de radiografii dentare.

Pacientul trebuie să informeze medicul stomatolog despre orice afecțiuni medicale existente și despre medicamentele pe care le ia. Astfel, chirurgul va alege tipul de anestezie potrivit pentru pacient. În final, se va efectua extracția dintelui problematic. Procedura în sine poate dura între o jumătate de oră și o oră, în funcție de complexitatea cazului.

Recomandări după extracția dentară

După extracția dentară, pacienții trebuie să mențină pansamentul în zona afectată pentru următoarele două ore. Pansamentul ajută la oprirea sângerării. Dacă sângerarea persistă, se poate aplica un nou pansament steril.

Dacă a fost prescris un tratament cu antibiotice, acesta trebuie respectat conform indicațiilor medicului. Pentru a gestiona disconfortul postoperator, se pot administra analgezice.

După extracție, trebuie evitată atingerea zonei tratate, iar consumul de alcool și tutun ar trebui limitat. În primele zile, se pot mânca alimente pasate, supe, ciorbe sau piureuri. Alimentele și băuturile fierbinți sau reci trebuie limitate. Hidratarea corespunzătoare este importantă pentru a facilita vindecarea. Pacienții pot mânca pe partea opusa extracției pentru a nu afecta zona tratată.

Obiceiurile de igienă orală zilnică pot fi reluate la 24 de ore după extracție. Periajul în zona extracției trebuie evitat, fiind recomandată folosirea unei periuțe cu dinți cu peri moi. Poate fi administrată apa de gură cu antiseptic pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor.

Sursa foto: Unsplash